Hvordan kan vandspild begrænses?
Mange steder i verden går store mængder rent vand tabt, og det betyder, at der hvert sekund går vigtige ressourcer til spilde. Det er en global udfordring, og det påvirker både vandforsyningernes økonomi og miljøet negativt, når vand går tabt, og der skal produceres og distribueres endnu mere vand.
Adgangen til rent vand tages mange steder for givet, ligesom den friske luft vi indånder. Vi glemmer, at rent vand er et produkt, som skal fremstilles ved en omfattende og detaljeret proces. Og ressourcerne er begrænsede. Vandmangel er et globalt problem forårsaget af mange forskellige faktorer som fx klimaændringer, befolkningstæthed og den måde, vandressourcerne håndteres på. Derfor er nogle områder hårdt ramt. Hvis vi ikke har tilstrækkelige ressourcer til at håndtere vandforsyningen, opstår et mindre synligt, men dog alvorligt, problem: vandspild.
Hvad er vandspild?
Vandspild er renset, rent vand, som går tabt et sted i forsyningsnettet og aldrig når frem til forbrugeren. Det er spild af vigtige vandressourcer, og vand, der produceres og går tabt uden at generere indtægter, påvirker både økonomi og miljø negativt. Produktionsomkostningerne og den energi, der bruges til at producere og distribuere vandet, går til spilde. Og når en betydelig mængde vand går tabt, betyder det, at der skal produceres mere vand, som også skal distribueres.
Ofte bruges den engelske betegnelse non-revenue water (NRW) for vandspild eller vandtab.
Vandspild er en global udfordring
Vandspild er et universelt problem og spænder fra omkring fem procent til helt op omkring 80 procent i visse områder.
Det globale vandspild anslås at være 126 milliarder kubikmeter om året, hvilket svarer til omkostninger på mere end 250 milliarder kroner hvert år. Hvis dette vandspild reduceres med en tredjedel, vil besparelserne være nok til at forsyne 800 millioner mennesker med vand (Liemberger & Wyatt, 2018).
Lovkrav skal sikre mindre vandspild
Bæredygtig vandforsyning er på den internationale politiske dagsorden, blandt andet med det europæiske drikkevandsdirektiv. Formålet med direktivet er at sikre sundt og rent drikkevand til alle i Europa. Direktivet angiver blandt andet hvilke materialetyper og grænseværdier, der accepteres inden for vandforsyningen, og stiller krav til risikostyring og begrænsning af vandspild.
For at øge investeringerne i vedligeholdelse og fornyelse af infrastrukturen til drikkevand og derved reducere vandspild vil Europa-Kommissionen i 2028 have vedtaget en grænseværdi for tilladt vandspild. Medlemslande, der ikke overholder dette, skal inden for to år derefter fremlægge en handlingsplan. Det er derfor ikke kun af lokal interesse at reducere vandspildet. Snart kan det også blive et lovkrav.
Hvad er årsagerne til vandspild?
Årsagerne til vandspild spænder vidt fra lækager, rørbrud og dårlig forvaltning af vandet til ulovlige tilslutninger og uautoriseret forbrug.
Lækager og rørbrud
Lækager forårsager tab af vand fra rørnettet og forekommer blandt andet ved rørbrud. Herved spildes det rene vand og kommer ikke forbrugerne til gavn. Vandtab som følge af lækager er spild af ressourcer og påvirker både vandforsyningernes økonomi og forbrugerne i form af eventuelle gener. Lækager og rørbrud kan opstå pludseligt eller udvikle sig gradvist som følge af manglende vedligehold, korrosion eller slitage.
Utilstrækkelig forvaltning af vandressourcerne
Mange steder i verden er utilstrækkelig forvaltning af vandressourcerne en medvirkende årsag til vandspild. Det kan fx være manglende vedligehold af forsyningsnettet, som giver lækager og rørbrud eller manglende målere hos forbrugerne, så forsyningerne ikke kan opkræve betaling for det faktiske forbrug.
Uautoriseret forbrug
Uautoriseret forbrug som fx tyveri af vand, eller hvis en slamsuger tager vand fra en brandhane, der ikke er dedikeret til formålet, kan også være årsag til øget vandspild.
Inddeling af forsyningsnettet i sektioner
Drift af vandforsyningen er ikke en let opgave. Forsyningsnettet dækker ofte et stort område og består af et skjult rørsystem, der gør det svært at opdage skader og ulovlige tilslutninger.
Inddeling af forsyningsnettet i sektioner (på engelsk: district metering area, DMA) er en effektiv teknik til håndtering af vandspild. Det giver mulighed for at beregne vandbalancen og sikre lavt tryk for hver sektion. Dette giver bedre mulighed for at planlægge og prioritere operatørernes indsats, og opdeling af forsyningsnettet kan dermed optimere effektiviteten af hele netværket og resultere i mindre vandspild og betydelige besparelser til drift og vedligeholdelse.
AVK-løsninger til optimering af DMA-zoner og mindre vandspild
Reguleringsventiler og trykstyring
Reguleringsventiler giver mulighed for trykregulering i forsyningsnettet. Et lavt tryk vil reducere vandspild gennem eksisterende lækager og mindske risikoen for rørsprængninger. Vi tilbyder et bredt udvalg af reguleringsventiler i flere varianter og konfigurationer:
Dynamisk trykregulering justerer trykket, så det er konstant i et kritisk område som fx en høj bygning, et område med gamle rør eller det område i forsyningsnettet med flest trykudsving. På denne måde kan du sikre et lavt gennemsnitstryk, hvilket mindsker vandspild gennem eksisterende lækager. Du kan også minimere trykudsving i forsyningsnettet, hvilket reducerer belastningen og forlænger levetiden, og derved reducerer risikoen for vandspild på grund af rørbrud. AVK-løsninger til dynamisk trykregulering:
- Hydraulisk pilotstyret trykreduktionsventil med AUMA Profox
- Hydraulisk pilotstyret trykreduktionsventil med to-trins tryksetpunkt
- PLC-styret hydraulisk reguleringsventil
Lær mere om fordelene ved trykstyring i forsyningsnettet, og hvordan dette kan reducere vandspild.
Batteridrevne IoT-sensorer
Data kan indsamles direkte fra forsyningsnettet via trådløse, batteridrevne IoT-sensorer og skabe overblik i forsyningsnettet. Med AVK Smart Water sensorer kan du spare ressourcer, optimere planlægnings- og driftsaktiviteter og derved reducere vandspild:
- VIDI Positioner til monitorering af ventilers åben/lukket status i procent
- VIDI Cap til monitorering af brugen af brandhaner
- VIDI Pressure til monitorering af tryk ved DMA-indgange og på kritiske steder i forsyningsnettet
- VIDI Flow til fjernaflæsning af den vandmængde, der kommer ind i en DMA-zone, hvilket giver mulighed for pålidelige beregninger af vandbalancen
- VIDI Open/Close til monitorering af ventilers åben/lukket status: åben, lukket eller midt imellem
- VIDI Temperature til monitorering af vandtemperatur i forsyningsnettet
- VIDI Level til måling af afstanden til nærmeste overflade ved overvågning af sandfang og brønde
Optimering af ledningsnettet og reparation af rør
Effektiv reparation af lækager minimerer vandspild fra rørbrud. Vi tilbyder forskellige reparationskoblinger og reparationsklammer, der sikrer hurtig og effektiv reparation, også permanent reparation under tryk:
Valg af de rigtige ventiler vil give forsyningsselskaberne mulighed for effektiv håndtering af distributionsnettet. Ved at forebygge vandslag og kontinuerligt fjerne luft fra rørsystemet vil netværkets levetid forlænges. Mindre belastning af rørene vil reducere risikoen for rørbrud og dermed vandspild. Vi tilbyder et bredt udvalg af kontraventiler og udluftningsventiler til optimering af rørsystemet:
- Kontraklapventiler og tiltet disk kontraventiler
- Automatiske udluftningsventiler, kinetiske udluftningsventiler, kombinationsudluftningsventiler
AVK gadedæksler til brug sammen med støjloggere
Lækager kan let registreres med støjloggere integreret i gadedæksler. Ved at bruge støjloggere til automatisk sporing er det muligt at sætte ind der, hvor det er nødvendigt. Det sikrer hurtig reparation og betyder både mindre vandspild og minimale forstyrrelser for forbrugerne.
AVK har udviklet et plastgadedæksel for indbygning af støjlogger, hvori der er mulighed for placere det nødvendige lytteudstyr i form af mikrofon, tilhørende software, batteri og antenne. Gadedækslet kan leveres med låseanordning, der forhindrer tyveri.